En ole jaksanut pahemmin kirjoitella, koska olen mielestäni kirjoittanut tähän blogiin jo olennaisimmat. Muutenkin tiedon jako menee taas tähän "muiden tarpeet omien edelle" kategoriaan, mikä nyt pitää jättää romukoppaan joksikin aikaa. Muutamia mieleen tulleita asioita: :)

Lehtien toimittajat haluavat kirjoittaa vammaisista sankaritarinoita ja selviytymistaisteluita, tyyliin "sairaudestaan huolimatta hän käy töissä, hoitaa lastaan ja maalaa tauluja" ja asiat esitetään jotenkin urotekoina. Paljon sankarillisempaa, rohkeutta vaativaa, kärsivällisyyttä ja peräänantamattomuutta osoittavaa on olla paranematta tästä sairaudesta, jättää kaikki velvollisuudet hoitamatta, mutta roikkua silti ikenillä kiinni elämänsyrjästä, vaikka olisi paljon helpompaa ja kivuttomampaa olla vain tuhkaa uurnassa. Jaksakaa vielä tämä tunti, viikko ja kuukausi älkääkä antako itsetuhoisille ajatuksille tilaa typeristä toimittajista huolimatta.

Maijan kirjoitus Suomen Kuvalehdessä oli mahtava. Lue ja jaa jos et vielä tehnyt :)

Tviikkaan ruokavaliotani nyt enemmän GAPSin suuntaan (http://www.gapsdiet.com/gaps-full-diet.html), paitsi että jätän kaikki minulle sopimattomat ruoka-aineet pois. Olen kuuntelemalla mennyt muutenkin tuohon suuntaan, joten se kuvaa nyt parhaiten ruokavalioni nimeä.

Luin IT-lehdestä (3/16) nivelreumasairaan pyörätuolipotilaan laihduttaneen vähäkalorisella dietillä (VLCD diet, n. 800 kcal / vrk) 15 kiloa vuoden aikana. Hänen kuvauksensa päivittäisestä "liikunnan" määrästään oli vielä vähäisempi kuin minulla, ja sairauden vuoksi hänen aineenvaihduntansa heitti häränpyllyä mm. jatkuvien kortisonipistoksien vuoksi. Laihduin itse sairauden tuomat 7 kiloa syöden n. 1000-1200 kcal päivässä, tai riippuen aktiivisuuden määrästä. Jos siis painonhallinta on vielä ongelma, suosittelen tutustumaan. Ruuan laatu ja itsensä kuunteleminen on mielestäni tässä olennaista, et pysty toipumaan jos et saa tarpeeksi ravintoaineita. 

Kuntoni ja toimintakykyni on tyypillistä talvea itselleni eli keräilen kaikki liikkeellä olevat virukset ym. ja siksi sängynpohjalla todella paljon. Olen kuitenkin niin hyvissä sielun voimissa, että asenteeni on aivan eri, enkä moisista välitä, vaan katselen Planet Earth II -jaksoja ja iloitsen jokaisen nubianvuorikauriin hypähdyksestä :) Näissä romahdusvaiheissa on aivan turha yrittää suorittaa mitään joogarutiineja tmv. jos ei siltä tunnu, pacing ennen kaikkea. Olen jaksanut kuitenkin laittaa oikeaa terveellistä ruokaa joka päivä, vaikka välillä vähän hammasta purren. Onneksi teen aina pakkaseen valmiita annoksia, joten vain tuoreet vihannekset pitää käsitellä.

Tavoitteenani on pystyä keväällä istuttamaan taimet ajoissa ja aloittamaan kesätöissä heti kauden alussa. Jos en pysty en pysty. Viime vuonna en pystynyt, joten ei paineita :)

Onnellista tätä vuotta kaikille :)